MAPA poskytuje celou řadu ochranných rukavic k zajištění několika úkonů v potravinářském průmyslu: Produkci, zpracování, distribuci a zásobování.
  • V potravinářském průmyslu je zásadním požadavkem plnění hygienických předpisů a omezení. Tento průmysl nepřetržitě investuje do zlepšování bezpečnosti svých zákazníků, protože právní odpovědnost za zdravotní nezávadnost produktů nesou sami výrobci.
  • Evropská legislativa a národní zákony velmi podrobně definují stykové testy, které se provádí s každým typem potravin. Proto určité rukavice mohou být schváleny jen pro jeden typ potravin a pro jiný nikoli.

Kompatybilność z żywnością została uregulowana w rozporządzeniu europejskim (WE)  NR 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Jak dzialają przepisy dotyczące żywności

Wyróżniamy dwa typy regulacji :

Tworzywa sztuczne kauczuk

Rozporządzenie UE 10/2011. Np.: PVC, tkaniny syntetyczne poliuretan

Kauczuk

Przepisy krajowe określają metody testowania wykorzystywane  do zapewnienia zgodności z przepisami dotyczącymi żywności

  • Francja - Arrêté du 5/08/2020
  • Włochy - Decreto Ministeriale 21/03/1973
  • Niemcy - BfR XXI, Kategoria 3

Europejskie rozporządzenia i krajowe przepisy dotyczące żywności opierają się na 3 wspólnych zasadach:

Każdy etap jest niezbędny, aby móc przejść do następnego, to są ograniczenia związane z uzyskaniem certyfikatu dla żywności.

Mapa Professional gwarantuje poszanowanie prawa i zgodność z przepisami europejskimi:

Przeprowadzane są wszystkie badania w celu sprawdzenia zgodności z wymogami dotyczącymi  kontaktu z żywnością 

  • Mapa Professional przeprowadza odpowiednie testy, aby zapewnić, że rękawica spełnia wymagania i oczekiwania klientów.
  • Prawodawstwo europejskie i prawo krajowe wskazują bardzo precyzyjnie badania, które należy przeprowadzić w odniesieniu do kontaktu z każdym rodzajem żywności. Certyfikaty do kontaktu z żywnością i raporty z badań są dostępne na stronie www.mapa-pro.pl

Rękawice do żywności

Znajdź właściwą rękawicę do kontaktu z żywnością zgodną z ostatnimi Europejskimi regulacjami Pobierz (PDF - 787 kb)
Vital 165
Ochrona przed płynami - szczelność

Vital 165

Precyzja dotyku w nie-agresywnym środowisku

Vital 175
Ochrona przed płynami - szczelność

Vital 175

Zręczność i elastyczność w lekkich, agresywnych środowiskach

Vital 177
Ochrona przed płynami - szczelność

Vital 177

Manualność i elastyczność dostosowana do kontaktu z żywnościa.

Więcej aktualności