Ultranitril 480

Ultra-trwała ochrona chemiczna

Ochrona chemiczna

Szczególne zalety

  • Lepsza trwałość: doskonała odporność mechaniczna (przetarcie, przebicie)
  • Dobra chwytność śliskich przedmiotów dzięki wytłoczonej strukturze
  • Doskonała ochrona podczas intensywnego manipulowania substancjami chemicznymi o wysokim-poziomie zagrożenia
  • Nie zawiera silikonu, aby zapobiec powstawaniu śladów i defektów na blasze i szkle przed malowaniem

Zastosowanie

Przemysł samochodowy i mechaniczny

  • Obróbka/odtłuszczanie metali za pomoca agresywnych rozpuszczalników

Przemysl chemiczny

  • Manipulowanie puszkami z chemikaliami

Inne przemysły

  • Stosowanie pestycydów
  • Czyszczenie wałów pras drukarskich
  • Serwisowanie
  • Obróbka drewna i prace wykończeniowe

Sektor rolniczy

  • Przygotowanie mieszanin natryskowych
  • Napełnianie zbiornika
  • Stosowanie i rozprzestrzenianie pestycydów
  • Gospodarka odpadami pestycydów
  • Czyszczenie sprzętu do obróbki

Normy

  • Zagrożenia mechaniczne EN 388 4102X
  • Type A Specyficzna ochrona chemiczna EN 374 AJKOPT
  • Mikroorganizmy EN 374
  • Ochrona przed pestycydami ISO 18889 G2
Alimentarity

Dopuszczone do kontaktu ze wszystkimi rodzajami żywności zgodnie z rozporządzeniem europejskim (WE) 1935/2004.

Szczegóły produktu

Materiał Nitryl
Kolor Zielony
Wykończenie wewnętrzne Chlorowana
Wykończenie zewnętrzne Wytlaczana struktura
Długość (cm) 46
Grubość (mm) 0.55
Wielkość 7 8 9 10 11
Opakowanie 1 para/worek
12 par/karton

Zestawienie żywności

Łączna klasyfikacja dotycząca kontaktu z żywnością

Napoje Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe nieprzekraczające 6% obj., przeźroczyste
Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniejszej lub równej 6% obj. Mętne
Napoje alkoholowe o stężeniu alkoholu od 6% obj. i 20%.
Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 20%.
Zboża, skrobie, cukier, czekolada i produkty pochodnie Skrobie, zboża, mąki, mączki, suchy makaron np. spaghetti i podobne produkty oraz świeże makarony
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarnicze, produkty suche, cukrowe i cukiernicze w postaci stałej; bez substancji tłuszczowych
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarskie i wyroby cukiernicze w postaci stałej; z substancjami tłuszczowymi, czekoladą, substytutami i produktami powlekanymi
Złożone przetwory spożywcze
Melasy, syropy cukrowe, miód
Produkty cukiernicze z tłustymi substancjami na powierzchni
Owoce, warzywa i produkty pochodnie Owoce w całości, świeże lub schłodzone, nieobrane; suszone lub sproszkowane; orzechy w łupinach i prażone
Świeże warzywa, obrane lub pokrojone
Przetworzone: pokrojone, w formie przecieru, pasty lub konserwowane w roztworze wodnym, w tym w occie lub w solance
Przetworzone w alkoholu
Warzywa konserwowane w oleju
Owoce konserwowane w oleju
Orzechy w formie pasty lub kremu
Tłuszcze i oleje Zwierzęce lub roślinne, naturalne lub przetworzone
Wodne emulsje w oleju (margaryna, masło)
Produkty zwierzęce i jaja Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w roztworze wodnym
Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w oleju, produkty mięsne marynowane w oleju
Świeże skorupiaki i mięczaki w muszlach
Świeże ryby, chłodzone, solone, wędzone lub w formie pasty
Mięso dowolnego pochodzenia zwierzęcego, świeże, chłodzone, solone, wędzone, w formie pasty lub kremu.
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w roztworze wodnym
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w oleju
Jajka, żółtka, białka w proszku lub formie suszonej lub mrożonej
Jajka, żółtka, białka w formie płynnej lub gotowanej
Nabiał Mleko tłuste, odtłuszczone lub częściowo sproszkowane
Sfermentowane mleko (jogurt, maślanka), śmietana
Naturalne sery bez skórki lub z jadalną skórką i sery do pieczenia
Sery w całości na wagę
Przetworzone sery (sery topione), sery konserwowane w roztworze wody (mozzarella...)
Sery konserwowane w oleju
Mleko w proszku, w tym mleko dla niemowląt
Dressing Sosy o wodnej konsystencji
Sosy o tłustej konsystencji (np. majonez, dressing, itp.)
Musztarda
Ocet
Mieszane przetwory spożywcze Kanapki, tosty, pizze o dowolnej zawartości spożywczej z tłustymi substancjami na powierzchni
Kanapki, tosty z chleba, pizza zawierająca dowolny rodzaj żywności, ale bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie z tłustymi substancjami (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie bez tłustych substancji (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci o tłustych charakterach (w tym drożdże)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci, ale bez cech tłuszczowych (w tym drożdży)
Smażone lub palone produkty pochodzenia roślinnego (smażone ziemniaki, frytki)
Smażone lub prażone produkty pochodzenia zwierzęcego
Inne Suszona żywność z tłuszczowymi substancjami na powierzchni
Suszona żywność bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zioła, przyprawy, kawa i substytuty kawy, w granulkach lub proszku
Przyprawy i dodatki w oleju
Kakao w proszku
Kakao w paście
Skoncentrowane ekstrakty o zawartości alkoholu wynoszącej lub przekraczającej 6% obj.
Mrożona lub głęboko mrożona żywność
Lody

Tabela odporności na czynniki chemiczne

Klasyfikacja ochrony chemicznej

Klasyfikacja ochrony jest określana po uwzględnieniu efektów zarówno przenikania, jak i uszkodzenia, by zapewnić użytkownikom odpowiednie informacje dotyczące używania naszych produktów dla ochrony przed działaniem produktów chemicznych.

Znaczenie kolorów:

Używane w przypadku długotrwałego kontaktu z chemikaliami (w granicach czasu przenikania w ciągu dnia roboczego)
Używane przy częstym kontakcie z chemikaliami, w granicach łącznej ekspozycji na ich działanie, tj. łącznego czasu przenikania w ciągu dnia roboczego.
Ochrona tylko przed rozpryskami, w przypadku dłuższej ekspozycji na działanie chemikaliów rękawice powinny zostać jak najszybciej wymienione na nowe.
Nie zalecane. Te rękawice nadają się do pracy z tym produktem chemicznych.
NT: Nie przetestowano
NA: Nie dotyczy, ponieważ nie przetestowano całkowicie (wyłącznie wyniki dotyczące zużycia LUB przenikania)

Dane z testów chemicznych i ogólna ocena ochrony chemicznej nie powinny być stosowane jako bezwzględna podstawa wyboru rękawic. Rzeczywiste warunki użytkowania mogą zmieniać wymagane właściwości rękawic w kontrolowanych warunkach badań laboratoryjnych. Czynniki inne niż czas kontaktu chemicznego

Produkt chemiczny CAS # Czas przenikania
(minut)
Poziom przenikania
Standard Poziom uszkodzenia
Klasyfikacja
1,1,1-trichloroetan 99% 71-55-6 276 5 ASTM F739 1
-
1,1,2-trichlorotrifluoroetan (freon TF lub freon 113) 99% 76-13-1 480 6 ASTM F739 4
++
1,1,2,2-tetrachloroetan 98% 79-34-5 59 2 ASTM F739 1
-
1,3 - Dichlorobenzen 98% 541-73-1 73 3 ASTM F739 1
-
2-butoksyetanol (butyl Cellusolve) 99% 111-76-2 480 6 ASTM F739 4
++
2-etoksyetanol (Cellosolve) 99% 110-80-5 416 5 ASTM F739 4
++
2-propanol (izopropanol) 99% 67-63-0 480 6 EN 374-3:2003 4
++
2,2,2-trifluoroetanol 99% 75-89-8 43 2 ASTM F739 1
-
aceton 99% 67-64-1 NT NT 1
NA
akrylonitryl 99% 107-13-1 12 1 ASTM F739 1
-
alkohol izobutylowy 99% 78-83-1 480 6 ASTM F739 4
++
anilina 99% 62-53-3 72 3 ASTM F739 1
-
benzen 99% 71-43-2 27 1 ASTM F739 1
-
benzyna mixture 8030-30-6 480 6 ASTM F739 4
++
benzyna (rozpuszczalnik Stoddarta) mixture 8052-41-3 480 6 ASTM F739 4
++
benzyna bezołowiowa mixture 8006-61-9 480 6 ASTM F739 4
++
benzyna ciężka mixture 68551-17-7 NT NT 4
NA
benzyna VM&P Naphtha mixture 8032-32-4 480 6 ASTM F739 4
++
chlorobenzen 99% 108-90-7 42 2 ASTM F739 NT
NA
cykloheksane 99% 110-82-7 480 6 ASTM F739 4
++
dietanoloamina 97% 111-42-2 480 6 ASTM F739 4
++
dietyloamina 98% 109-89-7 53 2 EN 16523-1:2015 1
-
diizocyjanian toluenu (TDI) 80% 584-84-9 480 6 ASTM F739 2
+
dimetyloformamid 99% 68-12-2 35 2 ASTM F739 NT
NA
dwusiarczek węgla 99% 75-15-0 20 1 EN 16523-1:2015 2
=
epichlorohydryna 99% 106-89-8 4 0 ASTM F739 NT
NA
etanol 95% 64-17-5 480 6 ASTM F739 4
++
eter (eter (di)etylowy) 99% 60-29-7 64 3 ASTM F739 4
++
eter etylowo-tert-amylowy 96% 994-05-8 480 6 ASTM F739 NT
NA
fenol 85% 108-95-2 255 5 ASTM F739 3
++
formaldehyd 37% 50-00-0 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
freon 12 99% 75-71-8 480 6 ASTM F739 NT
NA
furfural 99% 98-01-1 61 3 ASTM F739 NT
NA
glikol etylenowy 99% 107-21-1 480 6 ASTM F739 4
++
hydrazyna 35% 302-01-2 480 6 ASTM F739 4
++
hydrazyna 70% 302-01-2 480 6 ASTM F739 4
++
keton metylowo-izobutylowy 99% 108-10-1 57 2 ASTM F739 NT
NA
ksylen 99% 1330-20-7 92 3 ASTM F739 2
+
kumen 98% 98-82-8 271 5 ASTM F739 3
++
kwas (orto)fosforowy 75% 7664-38-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas (orto)fosforowy 85% 7664-38-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas azotowy 50% 7697-37-2 341 5 ASTM F739 3
++
kwas azotowy 70% 7697-37-2 49 2 ASTM F739 NT
NA
kwas chlorowodorowy 10% 7647-01-0 480 6 EN 374-3:2003 4
++
kwas chlorowodorowy 35% 7647-01-0 480 6 EN 374-3:2003 4
++
kwas chlorowodorowy 37% 7647-01-0 480 6 ASTM F739 4
++
kwas chlorowodorowy 50% 7647-01-0 NT NT 4
NA
kwas chromowy (VI) 50% 7738-94-5 175 4 ASTM F739 4
++
kwas fluorowodorowy 10% 7664-39-3 NT NT 4
NA
kwas fluorowodorowy 49% 7664-39-3 134 4 ASTM F739 4
++
kwas octowy 10% 64-19-7 480 6 ASTM F739 4
++
kwas octowy 50% 64-19-7 480 6 ASTM F739 4
++
kwas octowy 99% 64-19-7 118 3 ASTM F739 NT
NA
kwas oleinowy 90% 112-80-1 NT NT 4
NA
kwas siarkowy 10% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 40% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 50% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 96% 7664-93-9 243 5 EN 16523-1:2015 NT
NA
m-krezol 97% 108-39-4 210 4 ASTM F739 2
+
metanol 99% 67-56-1 122 4 EN 16523-1:2015 3
++
n-heksan 95% 110-54-3 480 6 ASTM F739 4
++
n-heptan 99% 142-82-5 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
N-metylo-2-pirolidon 99% 872-50-4 108 3 ASTM F739 NT
NA
N-N dimetyloacetamid 30% 127-19-5 480 6 ASTM F739 NT
NA
N-N dimetyloacetamid 99% 127-19-5 39 2 ASTM F739 1
-
nadtlenek wodoru 30% 7722-84-1 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
nafta mixture 8008-20-6 480 6 ASTM F739 4
++
nitrobenzen 99% 98-95-3 45 2 ASTM F739 1
-
octan 2-etoksyetylu (octan Cellosolve) 99% 111-15-9 162 4 ASTM F739 3
++
octan butylu 99% 123-86-4 78 3 EN 374-3:2003 1
-
octan etylu 99% 141-78-6 27 1 EN 16523-1:2015 NT
NA
octan winylu 99% 108-05-4 30 1 ASTM F739 2
=
paliwo olejowe mixture 68476-34-6 480 6 ASTM F739 NT
NA
pirydyna 99% 110-86-1 26 1 ASTM F739 1
-
polichlorowany bifenyl (PCB) (50%) w 1,2,4-trichlorobenzenie mixture 11097-69-1 343 5 ASTM F739 NT
NA
roztwór wodorotlenku amonu 25% 1336-21-6 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
roztwór wodorotlenku amonu 29% 1336-21-6 480 6 ASTM F739 4
++
styren 99% 100-42-5 36 2 EN 16523-1:2015 1
-
sulfotlenek dimetylu 99% 67-68-5 480 6 ASTM F739 3
++
t-eter metylowy butylu 98% 1634-04-4 480 6 ASTM F739 NT
NA
terpentyna mixture 8006-64-2 480 6 ASTM F739 4
++
tetrachlorek węgla 99% 56-23-5 341 5 ASTM F739 3
++
tetrachloroetylen (perchloroetylen) 99% 127-18-4 480 6 ASTM F739 4
++
tetrahydrofuran 99% 109-99-9 17 1 ASTM F739 1
-
tlenek etylenu 100% 75-21-8 32 2 ASTM F739 NT
NA
toluen 99% 108-88-3 51 2 EN 16523-1:2015 1
-
trichloroetylen 99% 79-01-6 9 0 ASTM F739 1
-
trietanoloamina 98% 102-71-6 480 6 ASTM F739 4
++
wodorotlenek potasu 50% 1310-58-3 480 6 ASTM F739 4
++
wodorotlenek sodu 20% 1310-73-2 480 6 EN 374-3:2003 4
++
wodorotlenek sodu 40% 1310-73-2 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
wodorotlenek sodu 50% 1310-73-2 480 6 EN 374-3:2003 4
++

* wyniki nie są znormalizowane

Więcej rękawic

UltraNeo 382
Ochrona chemiczna

UltraNeo 382

Maksymalny komfort oraz standardowa ochrona chemiczna.

UltraNeo 450
Ochrona chemiczna

UltraNeo 450

Wyjątkowa elastyczność zapewniająca swobodę ruchów oraz standardową ochronę chemiczną

Alto 299
Ochrona chemiczna

Alto 299

Wysoki poziom właściwości mechanicznych oraz długotrwała ochrona chemiczna