Vital 177

Manualność i elastyczność dostosowana do kontaktu z żywnościa.

Ochrona przed płynami - szczelność

Szczególne zalety

  • Doskonała chwytność: cienka rękawica z elastycznego materiału.
  • Chlorowane wykończenie dla lepszej ochrony. manipulowanych produktów
  • Chlorowane wykończenie dla lepszej ochrony. manipulowanych produktów
  • Nie zawiera silikonu, aby zapobiec powstawaniu śladów i defektów na blasze i szkle przed malowaniem

Zastosowanie

Przemysł spożywczy

  • Puszkowanie
  • Produkcja sera
  • Usuwanie kości z drobiu
  • Przygotowywanie filetów z ryb
  • Przygotowanie żywności
  • Manipulowanie owocami i warzywami

Normy

  • Zagrożenia mechaniczne EN 388 0010X
  • Type B Specyficzna ochrona chemiczna EN 374 KPT
  • Mikroorganizmy EN 374
  • Skażenie radioaktywne EN 421
Alimentarity

Dopuszczone do kontaktu z niektórymi rodzajami żywności zgodnie z rozporządzeniem europejskim (WE) 1935/2004. Więcej informacji poniżej.

Szczegóły produktu

Materiał Naturalny lateks
Kolor Niebieski
Wykończenie wewnętrzne Chlorowana
Wykończenie zewnętrzne Wytlaczana struktura
Długość (cm) 31
Grubość (mm) 0.4
Wielkość 6 7 8 9 10
Opakowanie 1 para/worek
10 par/pudelko
100 par/karton

Zestawienie żywności

Łączna klasyfikacja dotycząca kontaktu z żywnością

Napoje Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe nieprzekraczające 6% obj., przeźroczyste
Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniejszej lub równej 6% obj. Mętne
Napoje alkoholowe o stężeniu alkoholu od 6% obj. i 20%.
Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 20%.
Zboża, skrobie, cukier, czekolada i produkty pochodnie Skrobie, zboża, mąki, mączki, suchy makaron np. spaghetti i podobne produkty oraz świeże makarony
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarnicze, produkty suche, cukrowe i cukiernicze w postaci stałej; bez substancji tłuszczowych
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarskie i wyroby cukiernicze w postaci stałej; z substancjami tłuszczowymi, czekoladą, substytutami i produktami powlekanymi
Złożone przetwory spożywcze
Melasy, syropy cukrowe, miód
Produkty cukiernicze z tłustymi substancjami na powierzchni
Owoce, warzywa i produkty pochodnie Owoce w całości, świeże lub schłodzone, nieobrane; suszone lub sproszkowane; orzechy w łupinach i prażone
Świeże warzywa, obrane lub pokrojone
Przetworzone: pokrojone, w formie przecieru, pasty lub konserwowane w roztworze wodnym, w tym w occie lub w solance
Przetworzone w alkoholu
Warzywa konserwowane w oleju
Owoce konserwowane w oleju
Orzechy w formie pasty lub kremu
Tłuszcze i oleje Zwierzęce lub roślinne, naturalne lub przetworzone
Wodne emulsje w oleju (margaryna, masło)
Produkty zwierzęce i jaja Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w roztworze wodnym
Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w oleju, produkty mięsne marynowane w oleju
Świeże skorupiaki i mięczaki w muszlach
Świeże ryby, chłodzone, solone, wędzone lub w formie pasty
Mięso dowolnego pochodzenia zwierzęcego, świeże, chłodzone, solone, wędzone, w formie pasty lub kremu.
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w roztworze wodnym
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w oleju
Jajka, żółtka, białka w proszku lub formie suszonej lub mrożonej
Jajka, żółtka, białka w formie płynnej lub gotowanej
Nabiał Mleko tłuste, odtłuszczone lub częściowo sproszkowane
Sfermentowane mleko (jogurt, maślanka), śmietana
Naturalne sery bez skórki lub z jadalną skórką i sery do pieczenia
Sery w całości na wagę
Przetworzone sery (sery topione), sery konserwowane w roztworze wody (mozzarella...)
Sery konserwowane w oleju
Mleko w proszku, w tym mleko dla niemowląt
Dressing Sosy o wodnej konsystencji
Sosy o tłustej konsystencji (np. majonez, dressing, itp.)
Musztarda
Ocet
Mieszane przetwory spożywcze Kanapki, tosty, pizze o dowolnej zawartości spożywczej z tłustymi substancjami na powierzchni
Kanapki, tosty z chleba, pizza zawierająca dowolny rodzaj żywności, ale bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie z tłustymi substancjami (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie bez tłustych substancji (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci o tłustych charakterach (w tym drożdże)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci, ale bez cech tłuszczowych (w tym drożdży)
Smażone lub palone produkty pochodzenia roślinnego (smażone ziemniaki, frytki)
Smażone lub prażone produkty pochodzenia zwierzęcego
Inne Suszona żywność z tłuszczowymi substancjami na powierzchni
Suszona żywność bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zioła, przyprawy, kawa i substytuty kawy, w granulkach lub proszku
Przyprawy i dodatki w oleju
Kakao w proszku
Kakao w paście
Skoncentrowane ekstrakty o zawartości alkoholu wynoszącej lub przekraczającej 6% obj.
Mrożona lub głęboko mrożona żywność
Lody

Tabela odporności na czynniki chemiczne

Klasyfikacja ochrony chemicznej

Klasyfikacja ochrony jest określana po uwzględnieniu efektów zarówno przenikania, jak i uszkodzenia, by zapewnić użytkownikom odpowiednie informacje dotyczące używania naszych produktów dla ochrony przed działaniem produktów chemicznych.

Znaczenie kolorów:

Używane w przypadku długotrwałego kontaktu z chemikaliami (w granicach czasu przenikania w ciągu dnia roboczego)
Używane przy częstym kontakcie z chemikaliami, w granicach łącznej ekspozycji na ich działanie, tj. łącznego czasu przenikania w ciągu dnia roboczego.
Ochrona tylko przed rozpryskami, w przypadku dłuższej ekspozycji na działanie chemikaliów rękawice powinny zostać jak najszybciej wymienione na nowe.
Nie zalecane. Te rękawice nadają się do pracy z tym produktem chemicznych.
NT: Nie przetestowano
NA: Nie dotyczy, ponieważ nie przetestowano całkowicie (wyłącznie wyniki dotyczące zużycia LUB przenikania)

Dane z testów chemicznych i ogólna ocena ochrony chemicznej nie powinny być stosowane jako bezwzględna podstawa wyboru rękawic. Rzeczywiste warunki użytkowania mogą zmieniać wymagane właściwości rękawic w kontrolowanych warunkach badań laboratoryjnych. Czynniki inne niż czas kontaktu chemicznego

Produkt chemiczny CAS # Czas przenikania
(minut)
Poziom przenikania
Standard Poziom uszkodzenia
Klasyfikacja
2-butoksyetanol (butyl Cellusolve) 99% 111-76-2 21 1 ASTM F739 4
+
2-etoksyetanol (Cellosolve) 99% 110-80-5 27 1 ASTM F739 4
+
2-propanol (izopropanol) 99% 67-63-0 15 1 EN 374-3:2003 4
+
aceton 99% 67-64-1 7 0 ASTM F739 3
=
aldehyd octowy 99% 75-07-0 5 0 ASTM F739 4
=
anilina 99% 62-53-3 67 3 ASTM F739 4
++
diizocyjanian toluenu (TDI) 80% 584-84-9 480 6 ASTM F739 3
++
dimetyloformamid 99% 68-12-2 12 1 EN 374-3:2003 4
+
etanol 95% 64-17-5 14 1 EN 374-3:2003 4
+
fenol 85% 108-95-2 77 3 ASTM F739 4
++
formaldehyd 30% 50-00-0 NT NT 4
NA
formaldehyd 37% 50-00-0 480 6 EN 16523-1:2015 2
+
glikol etylenowy 99% 107-21-1 480 6 ASTM F739 4
++
glutaraldehyd 50% 111-30-8 NT NT 4
NA
hydrazyna 35% 302-01-2 NT NT 4
NA
hydrazyna 70% 302-01-2 115 3 ASTM F739 4
++
hydrazyna 98% 302-01-2 NT NT 4
NA
keton metylowo-etylowy (2-butanon) 99% 78-93-3 2 0 EN 374-3:2003 2
-
kwas (orto)fosforowy 75% 7664-38-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas (orto)fosforowy 85% 7664-38-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas azotowy 10% 7697-37-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas azotowy 20% 7697-37-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas azotowy 40% 7697-37-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas azotowy 50% 7697-37-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas chlorowodorowy 10% 7647-01-0 480 6 EN 374-3:2003 4
++
kwas chlorowodorowy 35% 7647-01-0 480 6 EN 374-3:2003 4
++
kwas chlorowodorowy 37% 7647-01-0 43 2 ASTM F739 4
+
kwas octowy 10% 64-19-7 NT NT 4
NA
kwas octowy 50% 64-19-7 139 4 EN 16523-1:2015 4
++
kwas octowy 99% 64-19-7 8 0 EN 374-3:2003 4
=
kwas siarkowy 10% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 40% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 50% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
m-krezol 97% 108-39-4 145 4 ASTM F739 4
++
metanol 85% 67-56-1 NT NT 4
NA
metanol 99% 67-56-1 7 0 EN 374-3:2003 4
=
N-metylo-2-pirolidon 99% 872-50-4 17 1 EN 374-3:2003 4
+
N-N dimetyloacetamid 30% 127-19-5 NT NT 4
NA
N-N dimetyloacetamid 99% 127-19-5 39 2 ASTM F739 4
+
nadtlenek wodoru 30% 7722-84-1 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
octan 2-etoksyetylu (octan Cellosolve) 99% 111-15-9 15 1 ASTM F739 3
=
roztwór wodorotlenku amonu 29% 1336-21-6 16 1 ASTM F739 4
+
Skydrol LD-4 mixture NA 60 2 ASTM F739 NT
NA
sulfotlenek dimetylu 99% 67-68-5 216 4 ASTM F739 4
++
trietanoloamina 98% 102-71-6 480 6 ASTM F739 4
++
wodorotlenek potasu 50% 1310-58-3 480 6 ASTM F739 4
++
wodorotlenek sodu 20% 1310-73-2 480 6 EN 374-3:2003 4
++
wodorotlenek sodu 40% 1310-73-2 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
wodorotlenek sodu 50% 1310-73-2 480 6 ASTM F739 4
++

* wyniki nie są znormalizowane

Więcej rękawic

Vital 540
Ochrona przed płynami - szczelność

Vital 540

Trwała rekawica do środowiska tłustego i zaolejonego

Jersette 301
Ochrona przed płynami - szczelność

Jersette 301

Maksymalny komfort przy długotrwałych pracach w agresywnym środowisku.

Vital 165
Ochrona przed płynami - szczelność

Vital 165

Precyzja dotyku w nie-agresywnym środowisku