Ochrona chemiczna

Ultranitril 495

Rozwiązanie do bezpiecznego manipulowania tlustymi produktami

  • CAT. 3 Cat. 3 0334
  • Zagrożenia mechaniczne EN 388 3101X
  • Type A Specyficzna ochrona chemiczna EN 374 AJKOPT
  • Mikroorganizmy EN 374
  • Alimentarity

    Dopuszczone do kontaktu ze wszystkimi rodzajami żywności zgodnie z rozporządzeniem europejskim (WE) 1935/2004.

Komfort

  • Bardzo dobra odporność na tluszcze zwierzęce i oleje roślinne

Wydajność

  • Dobra chwytność śliskich przedmiotów dzięki wytloczonej strukturze

Ochrona skóry

  • Do noszenia samodzielnego lub jako rękawice zewnętrzne.

Gwarantowana jakość

  • Nie zawiera silikonu, aby zapobiec powstawaniu śladów i defektów na blasze i szkle przed malowaniem

Przemysł spożywczy

  • Cięcie mięsa i ryb
  • Przygotowywanie filetów z ryb
  • Manipulowanie produktami żywnościowymi

Materiał Nitryl
Kolor niebieski
Wykończenie wewnętrzne Flokowana
Wykończenie zewnętrzne Wytlaczana struktura
Długość (cm) 32
Grubość (mm) 0.41
Wielkość 5 6 7 8 9 10
Opakowanie 1 para/worek
10 par/worek
100 par/karton

Łączna klasyfikacja dotycząca kontaktu z żywnością

Napoje Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe nieprzekraczające 6% obj., przeźroczyste
Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniejszej lub równej 6% obj. Mętne
Napoje alkoholowe o stężeniu alkoholu od 6% obj. i 20%.
Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 20%.
Zboża, skrobie, cukier, czekolada i produkty pochodnie Skrobie, zboża, mąki, mączki, suchy makaron np. spaghetti i podobne produkty oraz świeże makarony
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarnicze, produkty suche, cukrowe i cukiernicze w postaci stałej; bez substancji tłuszczowych
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarskie i wyroby cukiernicze w postaci stałej; z substancjami tłuszczowymi, czekoladą, substytutami i produktami powlekanymi
Złożone przetwory spożywcze
Melasy, syropy cukrowe, miód
Produkty cukiernicze z tłustymi substancjami na powierzchni
Owoce, warzywa i produkty pochodnie Owoce w całości, świeże lub schłodzone, nieobrane; suszone lub sproszkowane; orzechy w łupinach i prażone
Świeże warzywa, obrane lub pokrojone
Przetworzone: pokrojone, w formie przecieru, pasty lub konserwowane w roztworze wodnym, w tym w occie lub w solance
Przetworzone w alkoholu
Warzywa konserwowane w oleju
Owoce konserwowane w oleju
Orzechy w formie pasty lub kremu
Tłuszcze i oleje Zwierzęce lub roślinne, naturalne lub przetworzone
Wodne emulsje w oleju (margaryna, masło)
Produkty zwierzęce i jaja Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w roztworze wodnym
Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w oleju, produkty mięsne marynowane w oleju
Świeże skorupiaki i mięczaki w muszlach
Świeże ryby, chłodzone, solone, wędzone lub w formie pasty
Mięso dowolnego pochodzenia zwierzęcego, świeże, chłodzone, solone, wędzone, w formie pasty lub kremu.
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w roztworze wodnym
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w oleju
Jajka, żółtka, białka w proszku lub formie suszonej lub mrożonej
Jajka, żółtka, białka w formie płynnej lub gotowanej
Nabiał Mleko tłuste, odtłuszczone lub częściowo sproszkowane
Sfermentowane mleko (jogurt, maślanka), śmietana
Naturalne sery bez skórki lub z jadalną skórką i sery do pieczenia
Sery w całości na wagę
Przetworzone sery (sery topione), sery konserwowane w roztworze wody (mozzarella...)
Sery konserwowane w oleju
Mleko w proszku, w tym mleko dla niemowląt
Dressing Sosy o wodnej konsystencji
Sosy o tłustej konsystencji (np. majonez, dressing, itp.)
Musztarda
Ocet
Mieszane przetwory spożywcze Kanapki, tosty, pizze o dowolnej zawartości spożywczej z tłustymi substancjami na powierzchni
Kanapki, tosty z chleba, pizza zawierająca dowolny rodzaj żywności, ale bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie z tłustymi substancjami (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie bez tłustych substancji (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci o tłustych charakterach (w tym drożdże)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci, ale bez cech tłuszczowych (w tym drożdży)
Smażone lub palone produkty pochodzenia roślinnego (smażone ziemniaki, frytki)
Smażone lub prażone produkty pochodzenia zwierzęcego
Inne Suszona żywność z tłuszczowymi substancjami na powierzchni
Suszona żywność bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zioła, przyprawy, kawa i substytuty kawy, w granulkach lub proszku
Przyprawy i dodatki w oleju
Kakao w proszku
Kakao w paście
Skoncentrowane ekstrakty o zawartości alkoholu wynoszącej lub przekraczającej 6% obj.
Mrożona lub głęboko mrożona żywność
Lody

Klasyfikacja ochrony chemicznej

 

Klasyfikacja ochrony jest określana po uwzględnieniu efektów zarówno przenikania, jak i uszkodzenia, by zapewnić użytkownikom odpowiednie informacje dotyczące używania naszych produktów dla ochrony przed działaniem produktów chemicznych.

 

Znaczenie kolorów:

++
Używane w przypadku długotrwałego kontaktu z chemikaliami (w granicach czasu przenikania w ciągu dnia roboczego)
+
Używane przy częstym kontakcie z chemikaliami, w granicach łącznej ekspozycji na ich działanie, tj. łącznego czasu przenikania w ciągu dnia roboczego.
=
Ochrona tylko przed rozpryskami, w przypadku dłuższej ekspozycji na działanie chemikaliów rękawice powinny zostać jak najszybciej wymienione na nowe.
-
Nie zalecane. Te rękawice nadają się do pracy z tym produktem chemicznych.
NT
NT: Nie przetestowano
NA
NA: Nie dotyczy, ponieważ nie przetestowano całkowicie (wyłącznie wyniki dotyczące zużycia LUB przenikania)

Dane z testów chemicznych i ogólna ocena ochrony chemicznej nie powinny być stosowane jako bezwzględna podstawa wyboru rękawic. Rzeczywiste warunki użytkowania mogą zmieniać wymagane właściwości rękawic w kontrolowanych warunkach badań laboratoryjnych. Czynniki inne niż czas kontaktu chemicznego

Produkt chemiczny CAS # Czas przenikania
(minut)
Poziom przenikania
Standard Poziom uszkodzenia
Klasyfikacja
aceton 99% 67-64-1 2 0 EN 16523-1:2015 1
-
Bromobenzen 99% 108-86-1 9 0 EN 374-3:2003 NT
NA
ciężka frakcja benzyny, obrabiana wodorem, ciężka Mieszanina 64742-48-9 >480 6 EN 374-3:2003 4
++
ciężka frakcja benzyny, obrabiana wodorem, ciężka Mieszanina 64742-82-1 >480 6 EN 374-3:2003 4
++
cykloheksane 99% 110-82-7 >480 6 EN 374-3:2003 4
++
dichlorometan (chlorek metylenu) 99% 75-09-2 <1 0 EN 374-3:2003 1
-
dwusiarczek węgla 99% 75-15-0 3 0 EN 16523-1:2015 NT
NA
formaldehyd 37% 50-00-0 >480 6 EN 16523-1:2015 4
++
glikol etylenowy 99% 107-21-1 >480 6 ASTM F739 4
++
izomery pentanu Mieszanina NA >480 6 EN 374-3:2003 NT
NA
keton metylowo-etylowy (2-butanon) 99% 78-93-3 5 0 EN 374-3:2003 1
-
kwas (orto)fosforowy 75% 7664-38-2 >480 6 EN 374-3:2003 4
++
kwas chlorowodorowy 10% 7647-01-0 >480 6 EN 374-3:2003 4
++
kwas chlorowodorowy 35% 7647-01-0 >480 6 EN 374-3:2003 4
++
kwas octowy 60% 64-19-7 355 5 EN 16523-1:2015 NT
NA
kwas octowy 99% 64-19-7 30 1 EN 16523-1:2015 1
-
kwas siarkowy 96% 7664-93-9 51 2 EN 16523-1:2015 1
-
n-heptan 99% 142-82-5 >480 6 EN 16523-1:2015 4
++
N-N dimetyloacetamid 99% 127-19-5 10 0 EN 374-3:2003 1
-
nadtlenek wodoru 30% 7722-84-1 >480 6 EN 16523-1:2015 4
++
octan etylu 99% 141-78-6 5 0 EN 16523-1:2015 NT
NA
octan winylu 99% 108-05-4 9 0 EN 374-3:2003 1
-
paliwo olejowe Mieszanina 68476-34-6 >480 6 EN 374-3:2003 4
++
roztwór wodorotlenku amonu 25% 1336-21-6 200 4 EN 16523-1:2015 4
++
styren 99% 100-42-5 9 0 EN 374-3:2003 1
-
tetrahydrofuran 99% 109-99-9 4 0 EN 374-3:2003 1
-
toluen 99% 108-88-3 9 0 EN 16523-1:2015 1
-
trichloroetylen 99% 79-01-6 4 0 EN 374-3:2003 1
-
wodorotlenek sodu 20% 1310-73-2 >480 6 EN 374-3:2003 4
++
wodorotlenek sodu 40% 1310-73-2 >480 6 EN 16523-1:2015 4
++
wodorotlenek sodu 50% 1310-73-2 >480 6 EN 374-3:2003 4
++

* wyniki nie są znormalizowane

Potrzebujesz pomocy w znalezieniu odpowiedniej rękawicy chemicznej?

Odkryj nasze narzędzie SAFE CHEM do ochrony chemicznej!

Dowiedz się więcej

Chemical comparator

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Jeśli masz pytanie, potrzebujesz próbki lub chciałbyś uzyskać więcej informacji technicznych na temat naszych rękawic i ich zastosowania.

Skontaktuj się z nami

Więcej rękawic

Alto 260
Ochrona chemiczna

Alto 260

Dobry kompromis pomiędzy manualnością i ochroną chemiczną przy długotrwałym użytkowaniu rękawicy

TELSOL 369 Nowość
Ochrona chemiczna

TELSOL 369

Ultranitril 377
Ochrona chemiczna

Ultranitril 377

Komfort i zwiększona odpornoś ćmechaniczna dla długotrwalej-ochrony chemicznej