Solo 997

Doskonała odporność mechaniczna, idealna w środowiskach zaolejonych

Do użytku jednorazowego

Szczególne zalety

  • Doskonała zręczność dzięki elastyczności i zmniejszeniu grubości materiału.
  • Zalecane do środowisk zaolejonych i brudnych
  • Nosić samodzielnie lub jako rękawice zewnetrzne.

Zastosowanie

Przemysł samochodowy i mechaniczny

  • Montaż drobnych części pokrytych smarem

Laboratorium

  • Produkcja leków
  • Preparaty farmakologiczne
  • Badania, analizy, manipulowanie częściami precyzyjnymi

Przemysł lotniczy

  • Praca z kompozytami (żywicami)

Normy

  • Type B Specyficzna ochrona chemiczna EN 374 JKT
  • Mikroorganizmy EN 374 VIRUS

Szczegóły produktu

Materiał Nitryl
Kolor Niebieski
Wykończenie wewnętrzne Chlorowana
Wykończenie zewnętrzne Gladka z chropowatymi koncówkami palców
Długość (cm) 24
Grubość (mm) 0.10
Wielkość 6 7 8 9
Opakowanie 100 rekawice/pudelko
1000 rekawice/karton
AQL Liquidproofness 1.5

Zestawienie żywności

Łączna klasyfikacja dotycząca kontaktu z żywnością

Napoje Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe nieprzekraczające 6% obj., przeźroczyste
Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniejszej lub równej 6% obj. Mętne
Napoje alkoholowe o stężeniu alkoholu od 6% obj. i 20%.
Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 20%.
Zboża, skrobie, cukier, czekolada i produkty pochodnie Skrobie, zboża, mąki, mączki, suchy makaron np. spaghetti i podobne produkty oraz świeże makarony
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarnicze, produkty suche, cukrowe i cukiernicze w postaci stałej; bez substancji tłuszczowych
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarskie i wyroby cukiernicze w postaci stałej; z substancjami tłuszczowymi, czekoladą, substytutami i produktami powlekanymi
Złożone przetwory spożywcze
Melasy, syropy cukrowe, miód
Produkty cukiernicze z tłustymi substancjami na powierzchni
Owoce, warzywa i produkty pochodnie Owoce w całości, świeże lub schłodzone, nieobrane; suszone lub sproszkowane; orzechy w łupinach i prażone
Świeże warzywa, obrane lub pokrojone
Przetworzone: pokrojone, w formie przecieru, pasty lub konserwowane w roztworze wodnym, w tym w occie lub w solance
Przetworzone w alkoholu
Warzywa konserwowane w oleju
Owoce konserwowane w oleju
Orzechy w formie pasty lub kremu
Tłuszcze i oleje Zwierzęce lub roślinne, naturalne lub przetworzone
Wodne emulsje w oleju (margaryna, masło)
Produkty zwierzęce i jaja Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w roztworze wodnym
Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w oleju, produkty mięsne marynowane w oleju
Świeże skorupiaki i mięczaki w muszlach
Świeże ryby, chłodzone, solone, wędzone lub w formie pasty
Mięso dowolnego pochodzenia zwierzęcego, świeże, chłodzone, solone, wędzone, w formie pasty lub kremu.
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w roztworze wodnym
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w oleju
Jajka, żółtka, białka w proszku lub formie suszonej lub mrożonej
Jajka, żółtka, białka w formie płynnej lub gotowanej
Nabiał Mleko tłuste, odtłuszczone lub częściowo sproszkowane
Sfermentowane mleko (jogurt, maślanka), śmietana
Naturalne sery bez skórki lub z jadalną skórką i sery do pieczenia
Sery w całości na wagę
Przetworzone sery (sery topione), sery konserwowane w roztworze wody (mozzarella...)
Sery konserwowane w oleju
Mleko w proszku, w tym mleko dla niemowląt
Dressing Sosy o wodnej konsystencji
Sosy o tłustej konsystencji (np. majonez, dressing, itp.)
Musztarda
Ocet
Mieszane przetwory spożywcze Kanapki, tosty, pizze o dowolnej zawartości spożywczej z tłustymi substancjami na powierzchni
Kanapki, tosty z chleba, pizza zawierająca dowolny rodzaj żywności, ale bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie z tłustymi substancjami (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie bez tłustych substancji (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci o tłustych charakterach (w tym drożdże)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci, ale bez cech tłuszczowych (w tym drożdży)
Smażone lub palone produkty pochodzenia roślinnego (smażone ziemniaki, frytki)
Smażone lub prażone produkty pochodzenia zwierzęcego
Inne Suszona żywność z tłuszczowymi substancjami na powierzchni
Suszona żywność bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zioła, przyprawy, kawa i substytuty kawy, w granulkach lub proszku
Przyprawy i dodatki w oleju
Kakao w proszku
Kakao w paście
Skoncentrowane ekstrakty o zawartości alkoholu wynoszącej lub przekraczającej 6% obj.
Mrożona lub głęboko mrożona żywność
Lody

Tabela odporności na czynniki chemiczne

Klasyfikacja ochrony chemicznej

Klasyfikacja ochrony jest określana po uwzględnieniu efektów zarówno przenikania, jak i uszkodzenia, by zapewnić użytkownikom odpowiednie informacje dotyczące używania naszych produktów dla ochrony przed działaniem produktów chemicznych.

Znaczenie kolorów:

Używane w przypadku długotrwałego kontaktu z chemikaliami (w granicach czasu przenikania w ciągu dnia roboczego)
Używane przy częstym kontakcie z chemikaliami, w granicach łącznej ekspozycji na ich działanie, tj. łącznego czasu przenikania w ciągu dnia roboczego.
Ochrona tylko przed rozpryskami, w przypadku dłuższej ekspozycji na działanie chemikaliów rękawice powinny zostać jak najszybciej wymienione na nowe.
Nie zalecane. Te rękawice nadają się do pracy z tym produktem chemicznych.
NT: Nie przetestowano
NA: Nie dotyczy, ponieważ nie przetestowano całkowicie (wyłącznie wyniki dotyczące zużycia LUB przenikania)

Dane z testów chemicznych i ogólna ocena ochrony chemicznej nie powinny być stosowane jako bezwzględna podstawa wyboru rękawic. Rzeczywiste warunki użytkowania mogą zmieniać wymagane właściwości rękawic w kontrolowanych warunkach badań laboratoryjnych. Czynniki inne niż czas kontaktu chemicznego

Produkt chemiczny CAS # Czas przenikania
(minut)
Poziom przenikania
Standard Poziom uszkodzenia
Klasyfikacja
2-propanol (izopropanol) 70% 67-63-0 95 3 EN 16523-1:2015 NT
NA
2-propanol (izopropanol) 99% 67-63-0 30 1 ASTM F739 3
=
aceton 99% 67-64-1 1 0 ASTM F739 1
-
acetonitryl 99% 75-05-8 1 0 ASTM F739 NT
NA
alkohol amylowy 99% 71-41-0 69 3 ASTM F739 NT
NA
benzyna bezołowiowa mixture 8006-61-9 4 0 ASTM F739 NT
NA
benzyna ciężka mixture 68551-17-7 107 3 ASTM F739 4
++
benzyna VM&P Naphtha mixture 8032-32-4 27 1 ASTM F739 NT
NA
dichlorometan (chlorek metylenu) 99% 75-09-2 0 0 ASTM F739 1
-
dietyloamina 98% 109-89-7 1 0 ASTM F739 NT
NA
etanol 70% 64-17-5 22 1 EN 374-3:2003 NT
NA
etanol 95% 64-17-5 4 0 EN 374-3:2003 NT
NA
fenol 50% 108-95-2 3 0 ASTM F739 NT
NA
fenol 85% 108-95-2 NT NT 1
NA
formaldehyd 37% 50-00-0 240 5 EN 16523-1:2015 4
++
ksylen 99% 1330-20-7 2 0 ASTM F739 1
-
kwas (orto)fosforowy 75% 7664-38-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas (orto)fosforowy 85% 7664-38-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas azotowy 50% 7697-37-2 27 1 ASTM F739 1
-
kwas chlorowodorowy 10% 7647-01-0 NT NT 4
NA
kwas chlorowodorowy 35% 7647-01-0 53 2 EN 374-3:2003 4
+
kwas chlorowodorowy 37% 7647-01-0 60 2 ASTM F739 4
+
kwas fluorowodorowy 10% 7664-39-3 NT NT 4
NA
kwas fluorowodorowy 49% 7664-39-3 10 0 ASTM F739 4
=
kwas mrówkowy 96% 64-18-6 3 0 ASTM F739 NT
NA
kwas octowy 50% 64-19-7 34 2 ASTM F739 2
=
kwas octowy 99% 64-19-7 4 0 ASTM F739 NT
NA
kwas siarkowy 10% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 40% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 50% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
metanol 99% 67-56-1 4 0 ASTM F739 3
=
n-butanol 99% 71-36-3 41 2 ASTM F739 NT
NA
n-heptan 99% 142-82-5 62 3 EN 16523-1:2015 2
+
nadtlenek wodoru 30% 7722-84-1 480 6 EN 16523-1:2015 2
+
p-dioksan (1,4-dioksan) 99% 123-91-1 2 0 ASTM F739 NT
NA
podchloryn sodu 5% 10022-70-5 480 6 ASTM F739 NT
NA
roztwór wodorotlenku amonu 29% 1336-21-6 13 1 ASTM F739 4
+
sulfotlenek dimetylu 99% 67-68-5 21 1 ASTM F739 NT
NA
tetrachlorek węgla 99% 56-23-5 3 0 ASTM F739 NT
NA
toluen 99% 108-88-3 1 0 ASTM F739 1
-
wodorotlenek sodu 20% 1310-73-2 480 6 EN 374-3:2003 4
++
wodorotlenek sodu 40% 1310-73-2 480 6 EN 16523-1:2015 2
+
wodorotlenek sodu 50% 1310-73-2 480 6 EN 374-3:2003 4
++

* wyniki nie są znormalizowane

Więcej rękawic

Solo 988
Do użytku jednorazowego

Solo 988

Optymalna elastyczność i manualność

Solo 990
Do użytku jednorazowego

Solo 990

Najlepsze do precyzyjnych ruchów.

Solo BOX 967
Do użytku jednorazowego

Solo BOX 967

Kompromis między zręcznością a oporem.