W Mapa Professional nieustannie dążymy do oferowania rozwiązań zgodnych z rygorystycznymi przepisami dotyczącymi rękawic ochronnych. Dlatego z dumą ogłaszamy rozszerzenie naszej oferty rękawic odpowiednich do kontaktu z żywnością!

Niezależnie od tego, czy chodzi o względy higieniczne, ochronę dłoni, czy zapobieganie zanieczyszczeniu żywności, rękawice są niezbędne na różnych etapach procesu produkcji żywności. Z tego powodu w Mapa Professional włączyliśmy do tej gamy kilka modeli rękawic zaprojektowanych z myślą o spełnieniu najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności.

JAK DZIAŁA LEGISLACJA DOTYCZĄCA ŻYWNOŚCI?

W sektorze spożywczym należy zwrócić szczególną uwagę na przepisy, ponieważ zapewniają one nie tylko zdrowie, bezpieczeństwo i ochronę użytkownika, ale także gwarantują, że żywność nie zostanie skażona szkodliwymi substancjami lub produktami. Należy zachować ostrożność wobec różnych osób mających kontakt z żywnością na każdym etapie łańcucha dostaw.

Rękawice odpowiednie dla przemysłu spożywczego muszą chronić zarówno użytkownika, jak i produkty, którymi się manipuluje.

Przepisy europejskie i krajowe – Jak działa regulacja?

Istnieją dwa typy regulacji:

Zgodność z żywnością regulowana jest przez Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004, dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Przepisy europejskie i krajowe opierają się na trzech wspólnych zasadach:

Każdy etap jest niezbędny, aby przejść do kolejnego – są to warunki uzyskania wymaganej certyfikacji. Mapa Professional zapewnia zgodność z przepisami europejskimi i przeprowadza niezbędne testy, aby zagwarantować, że rękawica spełnia potrzeby i oczekiwania klienta.

 

JAK WYBRAĆ ODPOWIEDNIĄ RĘKAWICĘ?

Wybierz odpowiednią rękawicę w zależności od rodzaju żywności, z którą pracujesz.

Rękawica odpowiednia do kontaktu z żywnością musi posiadać odpowiedni piktogram. Jednakże, zgodność z żywnością nie oznacza automatycznie możliwości kontaktu ze wszystkimi jej rodzajami. Dzięki naszemu specjalnemu przewodnikowi wyboru dla sektora spożywczego możesz łatwo znaleźć najbardziej odpowiednią rękawicę zgodnie z przepisami europejskimi w trzech prostych krokach:

KROK 1: Znajdź żywność, z którą pracujesz, na liście uporządkowanej według grup.

KROK 2: Zidentyfikuj, które rękawice z naszej gamy FOOD EXPERT są odpowiednie do kontaktu z tym typem żywności.

KROK 3: Wybierz odpowiedni poziom ochrony (jednorazowe, termiczne, odporne na przecięcia lub nieprzepuszczające cieczy) oraz wymagane parametry użytkowe.

 

ZAPOZNAJ SIĘ Z NASZYMI ROZWIĄZANIAMI DLA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

Rękawice jednorazowe

Solo 990
Do użytku jednorazowego

Solo 990

Najlepsze do precyzyjnych ruchów.

Solo Plus 995
Do użytku jednorazowego

Solo Plus 995

Optymalna elastyczność i manualność.

Solo 997
Do użytku jednorazowego

Solo 997

Doskonała odporność mechaniczna, idealna w środowiskach zaolejonych

Solo 967
Do użytku jednorazowego

Solo 967

Doskonala odpornosc mechaniczna, idealna do srodowiska oleistego

Rękawice do manipulacji i ochrony przed przecięciem

Ultrane 641
Ochrona podczas czynności manipulacyjnych

Ultrane 641

Komfort, elastyczność i duża zręczność przy wysokiej oddychalności i trwałości

Ultrane 510
Ochrona podczas czynności manipulacyjnych

Ultrane 510

Optymalny komfort, oddychalność i wytrzymałość

KryTech 692 Nowość
Ochrona przed przecięciem

KryTech 692

Komfort, miękkość i wysoka zręczność dzięki zastosowaniu ściegu 18. Możliwość obsługi ekranów dotykowych. Odporność na przecięcie na poziomie B Rękawice zapewniające dobrą widoczność na stanowisku pracy.

KryTech 693 Nowość
Ochrona przed przecięciem

KryTech 693

Komfort, elastyczność i wysoka zręczność dzięki dzianinie o splocie 18- igłowym. Ochrona urządzeń elektronicznych przed wyładowaniami elektrostatycznymi (ESD) oraz poziom ochrony przed przecięciem C. Możliwość obsługi ekranów dotykowych i odpowiedniość do kontaktu z żywnością. Rękawica z dobrą widocznością dla lepszej ochrony użytkownika.

KryTech 694 Nowość
Ochrona przed przecięciem

KryTech 694

Komfort, miękkość i wysoka zręczność dzięki zastosowaniu ściegu 18. Możliwość obsługi ekranów dotykowych. Odporność na przecięcie na poziomie D. Rękawice zapewniające dobrą widoczność na stanowisku pracy.

Odkryj doskonałość w ochronie żywności z Mapa Professional!

Znajdź najbardziej odpowiednie rękawice zgodne z europejskimi przepisami dotyczącymi żywności

Pobierz (PDF - 787 kb)

Więcej aktualności